gspeech_html   Click to listen highlighted text! gspeech_html
gspeech_html   Click to listen highlighted text! gspeech_html
Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Evenimente istorice

Sec. XIV
Rascoala lui Horia
Unirea de la 1918
Reforma din 1921
Dezvoltareaeconomica la sfarsitul sec XIX – inceputul sec XX
Perioada post 23 august 1944

În secolul XIV a fost construita la Branisca o fortareata militara,
care mai apoi a fost transformata in castel de locuit. Castelul a avut mai multi stapani, intre acestia s-a numarat si Gheoghe Martinuzzi, episcop de Oradea si guvernator al Transilvaniei, o trista figura a apocii, ramas in istorie prin lacomia sa si mai ales prin sfarsitul sau dramatic cand a fost ucis in urma insusirii unui tezaur dacic.
In 1698, Castelul Branisca si domeniul aferent intra in posesia familiei Jozsika.Rascoala iobagilor din 1784, condusa de Horia, Closca si Crisan a avut episoade si in Branisca unde rasculatii au incendiat Castelul.
Ei au fost reprimati si aspru pedepsiti pentru aceasta razvratire.


Dupa Unirea din 1918, localitatea a avut administrare romaneasca,iar in scoala a fost introdusa limba romana.
In anul 1919, cand guvernul condus de Bela Kun a incercat sa recupereze teritoriul, taranii din branisca impreuna cu
Garda Nationala din Deva au opus rezistenta si au blocat un tren militar maghiar la podul peste Mures.


In 1921, ca urmare a aplicarii Reformei agrare, mosia baronului Jozsika a fost impartita taranilor prin rascumparare.
Dupa reforma agrara din anul 1921 lui Jozsika Ioan i-a ramas castelul din Branisca, parcul si circa 60 de iugare, împreuna cu alte bunuri.


La sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX, Branisca a cunoscut o dezvoltare mai buna datorita construirii caii ferate si prin infiintarea garii. Gara si cariera de piatra unde se exploata bazaltul pentru infrastructura caii ferate a angrenat forta de munca locala si a determinat o crestere economica. La acestea se mai adauga si o turnatorie de fonta in care se fabricau sobe de bediuc (fonta).
Cresterea economica a determinat si o dezvoltare a structurilor administrative, cat si a institutiilor sociale. Branisca avea medic veterinar, medic uman, invatator, post de jandarmi, posta si telefoane. Legatura prin linia ferata a atras oameni din localitatile invecinate, determinand si o crestere demografica.


După 23 august 1944, in Branisca a stationat cativa ani un Post de telegrafisti rusi si un Post al NKVD (Politia Militara
rusa). A fost impartita taranilor si restul de avere a baronului Jozsika, iar Castelul a devenit pe rand: Scoala de cadre sindicale, Preventoriu T.B.C., Azil. In prezent, aici functioneaza Centrul de internati si asistati.


Click to listen highlighted text!