gspeech_html   Click to listen highlighted text! gspeech_html
gspeech_html   Click to listen highlighted text! gspeech_html
Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Cercetari arheologice

Cercetări arheologice:

În satul Boz, atestat documentar in 1453, un locuitor a gasit pe lânga alte urme vechi o secure din piatra apartinând epocii primitive, prima orânduire social-economica a societatii umane.
În hotarul Căbeștilor pe dealul Coasta Varului ,, la Apa Rece „ , pe un mic platou usor înclinat a fost dezgropat un apeduct roman format din tevi din lut ars, având o lungime de o suta de metri. Aceasta instalatie conducea apa de la un izvor la Cariera de calcar. Deasupra acestui platou, în coasta dealului calcaros se afla o mica pestera.
Nu departe de Căbești au fost descoperite urme ale societatii primitive, o asezare cu o pozitie centrala între satele Cabesti – Fucsoara si Barasti (atestate documentar in 1484), fiind un punct bun de observatie la mare distanta.

În localitatea Branisca se poate vedea Castelul, o cladire ridicata pe structura unei fostei fortărețe militare din sec. IV. Din trecutul acestui castel cunoastem ca a fost construit in anul 1590 de Szelaczi Laszlo. În frumosul parc al castelului ce se întinde de-a lungul Muresului, se afla câteva monumente epigrafice si sculpturale romane aduse de aici de la Sarmisegetuza si din localitatea învecinata Micia.

Castelul Jozsika din Brănișca

capela

Intrarea în capelă

Inscripție la intrarea în capelă

Click to listen highlighted text!